Ridklubbar - Massor med ridklubbar

Häst

Häst

Häst är ett av de mest älskade och uppskattade djuren som människan har. Om inte hästen hade tämjts för om kring 10.000 år sedan hade åkrarna inte kunnat brukas lika effektivt. Hästen har möjliggjort transporter på land över hela världen och tidigare stod hästen för en stor del av energin för att pumpa vatten ur gruvor, driva maskiner i fabriker m.m.

Utan hästar hade människan inte kunna utvecklas i närheten lika snabbt som vi gjort. Hästen har gjort människans liv behagligt.

Ta hand om hästen

Eftersom hästen har gjort våra liv så mycket bättre är det viktigt att vi också gör hästarnas liv bra. En häst är en social varelse som behöver mycket omvårdnad och skötsel men också ger tillbaka mycket kärlek och livslust.

Det är klokt att en veterinär regelbundet undersöker hästen. Jordbruksverket har mycket bra information om hästar som är bland de bästa på nätet och beskriver vad du ska tänka på när du transporter hästen, ska tävla med hästarna eller vad som är viktigt rörande foder för din häst.

Hästpass

Hästpass

Alla hästar i Sverige ska förses med ett så kallat hästpass vilket gäller hela hästens liv. Anledningen till att en häst ska ha ett hästpass är att:

  • Kunna verifiera hästens identitet
  • Minska risken att mediciner som hästar fått överförs till människor
  • Hindra eller lindra spridningen av sjukdomar mellan hästar

Hästens pass ska alltid vara lättillgängligt och detta gäller både under normal ridning av hästen som transport eller försäljning av hästar.

Hästraser

Det finns många olika hästraser som utvecklats och avlats fram under den senaste 10.000 åren. Hästarna kan variera både i storlek, muskelbyggnad, och färg men även hästarnas temperament är olika beroende på ras.

Storlek på hästen

Hästens storlek mäts i form av mankhöjd och den minsta hästen är hästrasen Falabellan som är omkring 45 cm. De största hästarna kommer från rasen Shirehästen och kan vara upp till 220 cm.

En häst kategoriseras efter sin storlek och de hästar som är under 148 cm kallas ponny. På class='textbtn' ridskolor brukar de mindre ponnystorlekarna vara vanligast förekommande. Inom kategorin ponny finns det fyra storleksklasser för hästarna.

  • A-ponny räknas hästar som är max 107 cm
  • B-ponny kallas en häst som är mellan 107 och 130 cm
  • C-ponny är de hästarna som har en mankhöjd av 130-140 cm
  • D-ponny är de största hästarna i ponny kategoring och de är mellan 140-148 cm

Hitta allt du behöver om olika ridklubbar

Här kan du hitta mycket mer intressant information och fakta om ridklubbarna men också en del roliga och listiga saker gällande ridskolor och hästgårdar.Meny - Ridklubbar
Till förstasidan på www.ridklubbar.seHögst upp på sidanLängst ned på sidan
RidhusRidskolaRidklubbarNyheter